In Afrika†"voelen" trekvogels†wanneer ze moeten†wegtrekken door de hormonen in het bloed.

vogel 1

Bloed afnemen

Met een†druppel bloed†kan een onderzoeker iets zeggen over de gezondheid van een vogel, maar ook van wie deze vogel familie is.

Als een vogel gevangen is, wordt er vaak een druppeltje bloed afgenomen. De vogel heeft daar heel weinig last van en de onderzoekers kunnen heel veel informatie uit dat druppeltje bloed halen. Via het bloed kunnen ze bepalen wie er familie is van wie. Ook bij mensen lijkt bloed van familieleden meer op elkaar dan van niet-familieleden. Op die manier kun je bijvoorbeeld uitzoeken of vogelfamilies allemaal op dezelfde plekken overwinteren en broeden.

Ook kunnen de onderzoekers via het bloed iets zeggen over de weerstand tegen ziektes. Ook artsen nemen bloed af van patiŽnten om te zien of ze genoeg afweer in hun lichaam hebben. Het blijkt dat trekvogels aan de kust minder weerstand nodig hebben dan vogels in het binnenland omdat er in een zoute omgeving minder bacteriŽn zijn.

In het bloed zitten ook hormonen. Deze hormonen regelen van alles in het lichaam, zowel bij een vogel als van een mens. Bijvoorbeeld dat je honger krijgt, of dat je warm blijft maar ook dat vogels eieren gaan leggen en willen paren. In sommige jaargetijden zitten er meer hormonen in het bloed dan in andere.†De hoeveelheid hormonen wisselt ook met de leeftijd.

Terug naar pagina overzicht Terug naar pagina overzicht