De "eider" is een trekvogel. Toch zie je†ze hier in de zomer broeden en in de winter overwinteren.†Dat zijn†alleen niet

vogel 1

Eidereend

In het broedsezoen doet het vrouwtje het werk en het mannetje niets.

Eidereenden zijn stevig gebouwde eenden. Ze zijn absoluut niet geŽmancipeerd. Het mannetje is fraai om te zien, maar hij gaat alleen maar voor de sex. Het vrouwtje draait op voor het broeden en de verzorging van de jongen. Dat laatste doet ze bij voorkeur samen met andere moeders, ze vormen crŤches. De vrouwen gaan zo ver in de opoffering voor hun kroost dat ze het dons uit hun borst rukken om het nest te bekleden. Op IJsland wordt dat dons verzameld, het is het beste, fijnste en duurste dons ter wereld.
Eidereenden eten schelpdieren, zoals kokkels en mossels. Die eten ze met schelp en al op en kraken ze in hun maag. De gebroken schelpstukjes braken ze weer uit.
In de winter trekken de eiders van de Oostzee naar de Noordzee (die voor hun in het westen ligt). Dan zijn er voor de Nederlandse kust dus veel meer eidereenden dan in de zomer, als hier alleen de broedvogels zijn. Ze broeden voornamelijk in de duinen, op de Waddeneilanden.

Terug naar pagina overzicht Terug naar pagina overzicht