De zomertortel komt in het voorjaar naar ons land, en vertrekt weer in september. Alle andere duiven blijven het hele jaar.

vogel 1

Rosse franjepoot

Terug naar overzicht Terug naar overzicht

Grey Phalarope, Phalaropus fulicaria

Algemene informatie

De rosse franjepoot in een zeldzame verschijning in ons land, met gemiddeld zo'n 10 tot 20 waarnemingen per jaar, voornamelijk in de noordwestelijke helft. Deze broedvogel van de arctische gebieden doet op doortrek naar het zuiden in de maanden augustus en september ons land kortstondig aan. Al zwemmend pikken ze voortdurend links, rechts en achter zich insecten en waterbeestjes van het wateroppervlak op. Dit doen ze soms zo razendsnel dat ze rondjes draaien; een spectaculair gezicht.

Status

Doortrekker in klein aantal

Trek/stand/winter

Trekvogel

Trend en aantal

Zeer talrijke broedvogel (bijv. in Rusland 100.000 - 1 miljoen broedparen), IJsland (30.000 - 50.000 paren), Zweden (10.000 - 25.000 paren), Finland (10.000 - 25.000 paren) Bron: The Birds of the Western Palearctic, concise edition 1998. Aantal stabiel.

Meer informatie over deze vogel

Orde:Ciconiiformes
Familie:Strandlopers (Scolopacidae)
Voedsel:Ongewervelde waterdiertjes en insecten.
Aantal Eieren:3-4
Aantal Legsels:1
Doortrek aantal:Klein aantal
Periode aanwezig:Voornamelijk augustus - september. Er zijn geen overwinteraars bekend.
Rode lijst:Nee
IBA Broedvogel:Nee
IBA Niet-broedvogel:Nee

Foto's

Terug naar overzicht Terug naar overzicht