De zomertortel komt in het voorjaar naar ons land, en vertrekt weer in september. Alle andere duiven blijven het hele jaar.

vogel 1

Grauwe pijlstormvogel

Terug naar overzicht Terug naar overzicht

Sooty shearwater, Puffinus griseus

Algemene informatie

De grauwe pijlstormvogel is in ons land een zeldzame zeevogel die hoofdzakelijk langs de kust gezien wordt bij harde west- tot noordwesten wind. Over het algemeen blijven ze ver op zee, maar bij deze winden komen ze wat dichter langs de kust langs en kunnen ze beter waargenomen worden door de vele zeetrektellers die ieder najaar weer massaal langs onze kust uren over zee staan te turen (dit overigens vaak tot verbazing van vele toevallige passanten die denken dat ze naar onderzeeërs of dolfijnen staan te turen...) Grauwe pijlstormvogels keilen, net als alle andere pijlstormvogels met gestrekte, stijve vleugels laag over de golven. Ze broeden op eilandjes voor de zuidelijke kusten na Zuid-Amerika (Falklandeilanden en Tristan da Cunha) en Australië. Het zijn echt globetrotters die alle wereldzeeën bestrijken.

Status

Doortrekker

Trek/stand/winter

Trekvogel

Trend en aantal

Stabiele trend

Meer informatie over deze vogel

Voedsel:Zeedieren
Broeden aantal:Geen gegevens bekend
Aantal Eieren:1
Aantal Legsels:1-2
Doortrek aantal:Minstens 1000-den per jaar op de Noordzee, maar in de Ned. wateren komen de aantallen waarschijnlijk zelden boven de 500.
Periode aanwezig:Najaar, piek in de eerste decade van oktober.
Rode lijst:Nee
IBA Broedvogel:Nee
IBA Niet-broedvogel:Nee

Foto's

Terug naar overzicht Terug naar overzicht