De zomertortel komt in het voorjaar naar ons land, en vertrekt weer in september. Alle andere duiven blijven het hele jaar.

vogel 1

Bosuil

Terug naar overzicht Terug naar overzicht

Tawny Owl, Strix aluco

Algemene informatie

Het zijn geheimzinnige vogels, die bosuilen. Hun leven speelt zich voornamelijk af in de nachtelijke uren. Daaraan zijn ze dan ook optimaal aangepast. Zo kunnen ze prima zien bij zelfs het kleinste spoortje maanlicht en vliegen ze in stealth-modus door een zeer fijn gewimperde vleugelrand. Bosuilen lijken soms vrij forse vogels, maar onder de enorme hoeveelheid veren bevindt zich eigenlijk een verrassend kleine vogel. Uilen kunnen hun ogen niet verdraaien in hun kassen. Deze handicap compenseren ze door een flexibele hals die bijna volledig rond kan draaien. Het bekendst is misschien nog wel de spookachtige roep - graag gebruikt in griezelfilms - van de mannetjes, vaak beantwoord door de ijselijke kreet van de vrouwtjes.

Status

Broedvogel

Trek/stand/winter

Standvogel

Trend en aantal

Het aantal bosuilen in Nederland neemt langzaam toe. Er was in 2002 sprake van ongeveer 4.500 - 5.500 paren. Doordat bosuilen zo onopvallend zijn kan het voorkomen dat ze niet worden opgemerkt door vogeltellers.

Meer informatie over deze vogel

Orde:Strigiformes
Familie:Uilen (Strigidae)
Voedsel:Vooral muizen, kikkers, vogels en andere kleine dieren
Broeden aantal:4.500 - 5.500 paren
Aantal Eieren:3 - 4 eieren
Aantal Legsels:1 legsel
Periode aanwezig:Jaarvogel
Rode lijst:Nee
IBA Broedvogel:Nee
IBA Niet-broedvogel:Nee

Tuintips

Het is mogelijk om met een nestkast bosuilen naar uw tuin te lokken wanneer u over een loofbosrijke omgeving beschikt.

Foto's

Geluiden

Terug naar overzicht Terug naar overzicht