De zomertortel komt in het voorjaar naar ons land, en vertrekt weer in september. Alle andere duiven blijven het hele jaar.

vogel 1

Braamsluiper

Terug naar overzicht Terug naar overzicht

Lesser Whitethroat, Sylvia curruca

Algemene informatie

De braamsluiper is, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, een vogel die meestal onopgemerkt blijft. Zo zingt de soort vooral de weken rond koninginnedag uitgebreid, maar is hij de rest van het jaar bijzonder zwijgzaam. Erg bontgekleurd is de braamsluiper ook niet, maar toch heeft de braamsluiper een bijzonderheid; slechts weinig vogelsoorten hebben zo'n witte hals als de braamsluiper. Dat en de uitbundige zang maken de braamsluiper niet zo moeilijk te herkennen voor wie er een meent te ontwaren in het struikgewas. De Engelse naam is er bovendien aan ontleend. Let bij een mogelijke braamsluiper-ontmoeting op of er bomen in de buurt zijn; braamsluipers verblijven slechts zelden in boomloze gebieden.

Status

Broedvogel

Trek/stand/winter

Trekvogel

Trend en aantal

13.000 tot 20.000 paren zijn berekend te broeden in Nederland, en dat zijn er iets meer dan enkele decennia geleden. De braamsluiper heeft in Noordoost-Nederland gemiddeld een hogere dichtheid dan in de overie delen van het land; de Maas en Ijssel vormen ruwweg de grens. In heel Nederland lijkt de braamsluiper te profiteren van de typische nieuwbouwwijk-tuinen en beplantingen met meidoorn, berberis en ligustersoorten.

Meer informatie over deze vogel

Orde:Passeriformes
Familie:Zangers (Sylviidae)
Voedsel:Insecten
Aantal Eieren:4-6, soms 3-7
Aantal Legsels:Een, soms twee legsels per jaar
Rode lijst:Nee
IBA Broedvogel:Nee
IBA Niet-broedvogel:Nee

Tuintips

Stekelstruiken kunnen braamsluipers aantrekken, mits er genoeg van zijn. Enkele bomen in de nabijheid of een oude haag van meidoorns en andere boom- en struiksoorten voldoen prima voor de braamsluiper.

Foto's

Geluiden

Terug naar overzicht Terug naar overzicht