De Waddenzee ligt precies halverwege de trekroute van veel vogels. Daarom maken ze er een tussenstop om bij te tanken.

vogel 1

Hoe krijg je goed beeld met een verrekijker?

In het begin valt het niet mee om je verrekijker snel scherp te stellen. Als je er een uurtje mee geoefend hebt dan zul je merken dat je er snel handig in wordt!

Beeld krijgen:
Als je door de verrekijker kijkt zie je soms twee afzonderlijke rondjes. Buig de twee buizen meer naar elkaar toe tot je één heel vlak ziet.
Als je zwarte randen ziet of haren dan kijk je tegen je eigen oogharen aan. De verrekijker moet dan iets verder van de ogen af.

Manier van scherpstellen:
Richt de verrekijker op een voorwerp op ongeveer 50m afstand. Sluit je rechteroog en draai met de middenschroef tot je met je linkeroog het voorwerp scherp ziet. Sluit vervolgens je linkeroog en draai aan de ring vlak voor het rechteroog tot je ook dan scherp ziet. Vervolgens kun je met beide ogen kijken en scherpstellen via de schroef in het midden.

Voorwerp in beeld krijgen:
Kijk eerst zonder verrekijker naar het voorwerp dat je wilt zien. Oefen eerst met een stilstaand voorwerp dichtbij, bijvoorbeeld een poster. Hou je blik daarop gericht en zet de verrekijker voor je ogen terwijl je blijft kijken. Dan zie je hetzelfde voorwerp vergroot.

Terug naar pagina overzicht Terug naar pagina overzicht